Vandring i Grövelsjön – En komplett guide

Upptäck vandring och äventyr vid STF Grövelsjön fjällstation

Belägen i det natursköna och avlägsna nordligaste hörnet av Dalarna, erbjuder STF Grövelsjön fjällstation en port till en värld av äventyr och naturupplevelser, tillgänglig året om. Med fjällen bokstavligen på tröskeln är denna plats en idealisk utgångspunkt för både nybörjare och erfarna äventyrare som vill utforska den storslagna skandinaviska vildmarken.

Lättillgänglig fjällvandring

Fjällen i Grövelsjön är kända för sin lättillgänglighet, vilket gör det möjligt för besökare att njuta av de storslagna vyerna utan behovet av flera dagars vandring. Området erbjuder ett rikt urval av vandringsleder, från kortare dagsturer till längre, mer krävande turer. Vandringar här är en utmärkt möjlighet att uppleva både tystnad och den friska luften i en ofördärvad miljö.

Några rekommenderade vandringsturer:

    1. Silverfallet och Olåns vindskydd (7 km): Denna familjevänliga rutt leder vandrare genom fjällskog och kalfjäll till ett charmigt litet vattenfall och det välplacerade vindskyddet nära den norska gränsen, perfekt för en paus med matsäck och fika.
    2. Långfjället runt (30 km): En mer ambitiös vandring som rekommenderas delas upp i flera etapper. Leden tar vandrare genom skogar och över myrmark, perfekt för den som önskar en längre vistelse i naturen.
    3. Hävlingen (26 km): En tur till den avlägsna sjön Hävlingen, känt för sitt utmärkta fiske. Rutten passar utmärkt för den som även är intresserad av att övernatta i fjällstugor. Denna tvådagars vandring längs Södra Kungsleden från Grövelsjöns fjällstation till fiskeparadiset Hävlingen bjuder på omväxlande landskap och vidsträckta vyer. Vandringen leder till turiststugorna vid sjön Hävlingen, där besökare kan övernatta, hyra kanoter och med ett giltigt fiskekort även pröva lyckan i att fiska middagsmåltiden.
    4. Södra Kungsleden (34 mil): En del av den större Kungsleden, som sträcker sig genom varierande terräng och erbjuder en unik inblick i den skandinaviska fjällvärlden. Den här delen av leden är särskilt populär för dess mångfald i landskap och flora.
    5. Dalarnas högsta fjäll, Storvättershågna (24 km): Att ta sig an toppen av Storvättershågna innebär en heldagstur som startar vid Grövelsjöns fjällstation. Denna tur, som sträcker sig nära 25 kilometer fram och tillbaka, bjuder på överväldigande panoramavyer från Dalarnas högsta fjäll. Vandringen är visserligen krävande, men belöningen i form av enastående utsikter och djupare insikter i regionens naturliga skönhet gör ansträngningen väl värd.
    6. Utforska Linné-stigen (9 km): Linné-stigen, som sträcker sig från södra änden av Grövelsjön till den norska bosättningen Sylen, är en historisk vandringsled där man följer i Carl von Linnés fotspår. Leden bjuder på imponerande vyer ner mot sjön, och turen avslutas med en båtfärd över sjön som tar vandraren tillbaka till startpunkten.
    7. Från STF Grövelsjön Fjällstation till STF Storrödtjärn Fjällstuga (21 km)
     Boendet är STF Storrödtjärn Fjällstuga.Du startar vandringen i nordostlig riktning från Grövelsjön Fjällstation, över Långfjället. På Långfjället kommer du förbi en skylt som berättar om Carl von Linnés möte med falkfångare år 1734. Området har rester från gamla lägerplatser där falkar, då en dyrbar resurs, fångades. Efter fem kilometer når du den högsta punkten på sträckan, söder om Jakobshöjden, där du kan njuta av vidsträckta utsikter över Svealands högsta fjäll, Storvätteshogna, som når 1 204 meter över havsnivån. Leden fortsätter sedan nerför mot Hävlingen. Vid Särsjöbäcken, efter 8 kilometers vandring, finns ett rastskydd med utsikt över Töfsingdalens nationalpark och Hävlingen. Vidare leder vägen mellan sjöarna Hävlingen och Särsjön på en moränrygg, passerar genom skog och öppnar upp på kalfjäll innan den stiger igen mot Slagusjöns vindskydd. Den sista biten mot Storrödtjärn är delvis stenig och ligger inom Långfjällets naturreservat.
    8. Från STF Storrödtjärn Fjällstuga till STF Rogen Fjällstuga (17 km)
     Sträckan är 17 kilometer lång med en vandringstid på 5–6 timmar. Boendet är STF Rogen Fjällstuga.Vandringen startar från det öppna landskapet vid Storrödtjärn och leder ned till sydostspetsen av sjön Rogen, där ett rastskydd finns. Terrängen växlar snart till blockig mark blandad med fjällbjörk och tallskog. Du passerar Fisklöstjärnen på dess västsida och fortsätter med en lätt stigning längs Tandsjövålens sydsida. Härifrån ser du utsikter över sjön Rogen och de norska fjällen. Efter att ha gått ner från Tandsjövålen leder stigen genom en gles tallskog till bron över Tandån och går sedan ut på en udde vid sjön Rogen.
    9. STF Rogen Fjällstuga till STF Skedbro Fjällstuga (17 km)
     Distansen är 17 kilometer och vandringstiden är 5–6 timmar. Boendet är STF Skedbro Fjällstuga.Denna etapp börjar där stigen delar sig norr om Rogen och fortsätter nordväst över tallhedar och åsar till bron över Öster-Rödsjöns utlopp. Med sjön Rogen till vänster och ett pärlband av små sjöar till höger, fortsätter du på sydsidan av Bustvålen. Sträckan mot Skedbro passerar myrar och steniga partier men är övervägande lättvandrad.
    10. Från STF Skedbro Fjällstuga till Tänndalen (21 km)
     Du övernattar på STF Skarvruets Högfjällshotell.Vandringen startar norr om Skedbro genom gammal fjällbjörkskog, över morän och uppför Rödfjällets västra sida, där du kan se Rödfjällets topp som når 1 243 meter över havet. Vid Rödfjälltjärn delar sig stigen och du följer leden västerut mot Fjällnäs. Sträckan fortsätter över Svanån via en bro och leder ut på en landsväg mot Tänndalsvallen och vidare mot Tänndalen.

    

   Övriga aktiviteter

   Under sommaren och hösten, när snön har smält, erbjuder Grövelsjön även andra aktiviteter såsom löpning, fiske, kanotturer och cykling. Området är även rikt på samisk kultur och erbjuder insikter i traditionell renskötsel. För de som önskar ett lugnare tempo finns det gott om möjligheter att bara njuta av lugnet vid en lägereld eller vid en av de många fjällsjöarna.

   Kulturella och natursköna pärlor

   Området är också en del av ”Gränslandet”, en stor naturpark som sträcker sig över både Sverige och Norge, där besökare kan utforska över 2000 kvadratkilometer skyddad natur. Förutom den rika biologiska mångfalden, erbjuder parken äventyrare chansen att se uråldriga träd och sällsynta djurarter.

   STF Grövelsjön fjällstation är inte bara en utgångspunkt för vandring och naturupplevelser, utan också en plats där man kan uppleva ett djupare lugn och komma närmare den skandinaviska vildmarkens hjärta. Oavsett om du är ute efter en kort utflykt eller en långdistansvandring, finns det något för alla att upptära här i det expansiva och vackra Grövelsjön.