Bungenäs är en halvö på 165 hektar som ligger strax söder om Fårösund på norra Gotland. Bungenäs naturreservat ligger ungefär 3 kilometer från Fårösund, och det tar bara några minuter att ta sig dit. Från parkeringen kliver du direkt in i en gammal skog med höga naturvärden och en 700 meter lång stig leder ner till stranden. Om du har möjlighet, ta med matsäck till stranden! Utsikten över sundet är särskilt vacker i den tidiga morgonsolen.
Natur och växtliv
Bungenäs naturreservat består av en gammal barrskog som har vårdats omsorgsfullt under århundraden. Under trädkronorna växer olika arter av mossor, ormbunkar som örnbräken, samt örter som blåbär, vitpyrola, skogsfibbla, skogssallat, tvåblad och vit skogslilja. I nordost finns ett område dominerat av gammal, grovväxt hassel som växer på en gammal strandvall av klappersten. Här är vanliga växter bland annat vitsippa, liljekonvalj, sårläka och nästrot. På hasselbuskarna har man även funnit flera sällsynta lavar.
Mellan den norra delen av skogen och Fårösund sträcker sig ett cirka 100 meter brett område med både fuktiga sänkor och torrare grusåsar. Denna öppna strandmark rymmer en imponerande mångfald av växter. Här kan man hitta arter som gullviva, blodnäva, höskallra, prästkrage, rödklint, äkta johannesört, backklöver, kustarun, samt orkidéer som brudsporre, grönvit nattviol, kärrknipprot och salepsrot. Här finns också de på Gotland ovanliga växterna tidig ängsgentiana och kärrvial. Nära stranden, mellan strandvallarna, finns ett långsträckt och mycket artrikt källkärr där orkidéer som ängs-, sump- och jungfru Marie nycklar växer. En bit upp från den södra delen av strandängen finns en öppen torrbacke där ett litet bestånd av den sällsynta kranssalvian kan hittas. Området är också rikt på nicktistel.
Historik
Under sin storhetstid rymde området Gotlands största kalkbrott, som startade sin verksamhet 1906 och sysselsatte upp till 200 personer. AB Bungenäs kalkbrott, som grundades 1921, drev även kalkbrott vid Kappelshamn, Smöjen och flera andra platser på Gotland.
Kalkbrytningen upphörde 1963, och militären tog över området som övningsplats för KA 3. Kvar finns spår av verksamheten i form av djupa kalkbrott, hundratals övertäckta bunkrar, bergrum, granatkratrar, delvis raserade utlastningsbryggor, jämnade strandlinjer och flera byggnader från de olika perioderna. Bland annat finns den gamla Konsumbutiken, förvaltarvillan med sina rester av storskalig odling som har vuxit samman med en militär hinderbana, arbetarmatsalen, de höga ugnarna och resterna av de gamla utlastningsbryggorna.
Sedan 2006 är cirka 41 hektar av den nordöstra delen av Bungenäs skyddad som naturreservat under namnet Bungenäs naturreservat.
Föreskrifter
För allas trivsel och för att bibehålla reservatets natur– och kulturvärden är det viktigt att alla besökare visar hänsyn. Utöver allemansrätten är det inte tillåtet att:
- Föra motordrivet fordon
- Ställa upp husvagn
- Göra upp eld
- Bryta kvistar eller på annat sätt skada levande eller döda träd eller buskar
- Gräva upp växter eller växtdelar
- Avsiktligt döda, skada eller samla in djur
Fakta
- Skyddsår: 2006
- Socken: Bunge
- Karaktär: Gammal barrskog och strandäng
- Areal: 56 hektar
- Markägare: Privata
- Förvaltare: Länsstyrelsen i Gotlands län
- Skyddsform: Naturreservat och Natura 2000
- Plats: Bungenäs ligger ca 2,3 km sydost om Fårösund