Rädd för att flyga flygplan? Här är fem tips

flygrädsla tips

Bävar du inför flygresan? Du är inte ensam. Att känna någon form av oro inför en flygresa är vanligt. Många lider av en sån pass stark fobi att de vägrar att resa med flygplan. 

Att undvika något man tycker är läskigt är inte konstigt, utan fullt naturligt. Däremot kan det i fallet med flyg leda till att man missar viktiga saker i livet. Ett exempel på det är dom som tackar nej till en befordran eftersom det kan komma att innebära mycket flygresande.

Det finns tips som kan hjälpa.

Logiska argument

För vissa hjälper det att prata logiskt med sig själv. Att flyga anses vara den säkraste formen av resa för längre distanser. Vill du känna dig extra lugn kan du ta reda på olycksstatistiken för just ditt flygbolag, och jämföra med hur många resor flygbolaget flyger. Vad är oddsen för att just din tur skulle vara olycksdrabbad? Troligtvis är den i nivå med saker du uppfattar som väldigt osannolika. Troligtvis är risken betydligt lägre om du jämför med att åka bil.

Exponera dig

Att exponera sig för det man tycker är läskigt är en typ av behandling som ofta används vid fobier. Just för flygrädsla kan du till exempel göra följande:

  • Titta på YouTube-videor av flygplan som lyfter.
  • Titta på videor av flygplan i luften.
  • Lyssna på ljudupptagningar av flygningar i turbulens.
  • Gå till flygplatsen och se flygplan lyfta.
  • Testa på att flyga ett flygplan med en pilot
  • Testa flygsimulatorer

Distrahera dig under flygningen

När vi är riktigt, riktigt oroliga kan vi inte tänka klart. Ett tips är att försöka använda din rationella, tänkande hjärna. När vi verkligen fokuserar på att tänka och klura, så som att lösa ett matteproblem, så kan vi lugna ned oss lite grann.

Testa med korsord eller sudoku. Läs en spännande roman eller ta med dig en hög med papper att gå igenom.

Gå ombord på flygplanet med gott om distraktioner, helt enkelt.

Erkänn rädslan

Under en turbulent flygning kan din instinkt vara att ta långsamma, djupa andetag för att lugna ner dig. Men försök inte att tvinga dig själv att eliminera känslorna. Det är i princip omöjligt. Bättre är att erkänna sina känslor. Erkänn att du är rädd och påminn dig själv om att din kropp har en högst normal reaktion på ett uppfattat hot.

Det kan också vara bra att se den här videon, som visar hur mycket en flygplansvinge faktiskt klarar av att böjas:

Just rädslan för turbulens, och hur vingarna böjer sig när turbulensen är kraftig, är något som många är rädda för. Kanske kan videon ovan hjälpa.