Vet mer om den spanska solkusten

Vi berättar gärna om våra personliga erfarenheter under resorna. Ibland gillar vi dock att växla om med mer faktaorienterade artiklar. Spanska solkusten är ett populärt resmål bland svenskar, och om du inte har varit där ännu, kanske den här texten kan hjälpa dig inför resan. 

Costa del Sol
 Spanska solkusten

Från hamnstaden Málaga och ner till Gibraltar sund i södra delen av provinsen Andalusien längst söderut i Spanien, sträcker sig en kust som tack vare klimatet där har blivit den del av Spanien dit vilka de flesta turister kommer.

Solkusten med sin subtropiska miljö och sol nästan varje dag är ett av de mest älskade resmålen i Europa. Costa del Sol är över 15 mil lång och har en fantastiskt vacker natur, ett världsunikt historskt och konstnärligt arv. Här kan man uppleva festligheter i stort sett varje dag och njuta av den spanska maten som den är så berömd för.

Längs kusten på sluttningarna upp mot bergen, Cordilleras Béticas, ligger Sevilla varifrån det sägs att flamencon kommer. Här finns också Granada med det underbart vackra moriska palatset Alhambra som man bör sätta av en hel dag för att ta in. Den unika katedralen i Cordoba ligger här också liksom den stad, Jerez de la Frontera, där det sägs att sherryn kom till.
Vid klart väder, vilket det är nästan jämt, kan man från kustens västra del se till norra Afrika. Därtill finns ju även Gibraltar och det härliga sidåkandet i Sierra Nevada.

Med fler än 50 golfbanor i allra bästa kondition och en rad svårighetsgrader är Costa el Sol tätt med greener. Ofta får man sällskap av mer eller mindre kända personer på sin runda. Tillsammans med bästa tänkbara klimat är detta en golfares paradis.

Kulturen

Kulturen i Andalusien och Costa del Sol är präglat av de moriska åren där morer influerade all kultur under närmare 800 år! Costa del Sol är ett av Spaniens allra soligaste områden, vilket till en början ställde till besvär för morerna; det regnade helt enkelt för lite! Det var väldigt viktigt att hitta det som växte bäst i det karga torra landskapet och man la ner mycket arbete på att göra jorden brukbar, därav de stora odlingarna av apelsiner som behövde bevattnas och oliver som är tåligare. Det influerade också matkulturen, som innehåller mycket apelsin, citron och kalla vegetariska soppor (t.ex. gazpacho).

Flytta till solkusten

Att flytta hit är ganska populärt bland svenskar idag. Särskilt populärt är det bland äldre som kan få sin pension att räcka långt här i jämförelse med hur långt den räcker i Sverige. Åker man hit under en längre tid är det vanligt att man hyr sitt boende, men det förekommer även ofta att husen eller lägenheterna köps. Inför ett lån i Sverige kollar man gärna på tabeller över räntor, som den på Bästaboräntan.se och på andra liknande finansportaler. Dock bör man ha klart för sig att det inte riktigt fungerar likadant om man ska köpa ett hus i Spanien. Antingen får du skaffa ett lån hos en spansk bank – eller så kan du belåna egendom i Sverige med en svensk bank.

Äta på solkusten

Tapas är en stor del av matkulturen längs med Costa del Sol regionen. Här finns mängder av barer och restauranger som stoltserar med sin egna, speciella varianter. Det speciella utbudet av smårätter gör matvariationen näst intill oändlig.

Besöker du Costa del Sol, ta chansen och besök en riktig tapasbar. T.ex El Pimpi, den klassiska baren i Málaga? Huset som baren ligger i är över 200 år gammalt och medan du äter kan du sitta och titta på fotografier över de många kändisar som avnjutit tapas här. Mera tyngre mat hittar man på någon av de många kött- och fiskrestauranger i området. Varje stad som ligger längs med kusten har vanligtvis flera restauranger nere i hamnen, som erbjuder ett färskt utbud av havets läckerheter, i varierande prisklass. Chansen att hitta en ny favoriträtt är med andra ord stor. Och efter maten kan man gå upp till borgruinen på Málagas högsta punkt och se om man uppfattar horisontens krökning när man tittar ut över Medelhavet.