Franska Rivieran – en överblick

Vem är inte förtjust i den Franska Rivieran? Den södra kusten i Frankrike lockar årligen mängder av turister från världens alla hörn, däribland svenskar i hög grad. I den här texten bjuder vi på kortfakta och höjdpunkter i området.

Franska rivieran

Städer

Franska rivieran (Côte d’Azur, Blå kusten) är den franska kuststräckan mot Medelhavet i provinsen Provence.

Franska rivierans pärlband av klassiska badorter leder tankarna till ett överflöd av lyx, flärd och upplevelser. Det nästan tropiska klimatet och alpernas skydd mot inlandsvinden har lett till en invasion av badturister.

Här finns furstendömet Monaco samt många kända kuststäder som:

  • St. Jean Cap Ferrat
  • Villefrance-sur-Mer
  • Nice
  • Antibes
  • Cannes
  • St. Raphaël
  • Sainte Maxime
  • Saint Tropez

Utflyktsmål

Konst och museer

Läng Rivieran finns det mängder av förstklassiga museer. Missa inte Picassomuseet i Antibes, Chagallmuseet på ovanför Nice, Matissemuseet i Cimiez-parken utanför Nice och mycket mer. Konstnärerna sökte sig till kuststräckan under 1800-talet för det fantastiska ljuset från den ”blå kusten”.

Stränder

Längs Franska Riviera hittar vi såväl kilometerlånga sand- och stenstränder som undangömda klippförsedda badvikar. Här finns något för alla.

Villages perchés

Bönderna byggde sina hus uppe bland bergen för att skydda sig mot kriminella och invasioner. Ta en promenad bland gränder, murar och uppför trappor i de pittoreska byarna med bedårande utsikt. Där tiden stått still.

Nice

I händelsernas centrum hittar man Nice med den långsträckta strandpromenad Promenade des Anglais och i centrum bjuds det på shopping i boutiquerna runt Avenue Jean Medicin. Bor och äter gör man på Rivierans förnämsta hotell Negresco.

Missa inte heller ett besök på den underbara blomstermarknaden Cours Saleya.

Cannes

Här är tempot lite lugnare, strandpromenaden heter La Croisette. Äter gör man i restaurangerna i det mysiga kvarteret Le Suquet.

Cannes bjuder på filmfestival i maj varje år.

Boulevard du Mer

Parallellt med havet längs Franska rivieran sträcker sig Boulevard du Mer. Ända från italienska gränsen till till St Raphaël.

Det blir en minnesvärd resa i lågt tempo med många hårnålskurvorna.

Monaco

Längst i öster ligger furstendömet Monaco – Kasino – Glamor!

Missa inte det fina oceanografiska museet med sitt enorma akvarium.