Vandra i USA

Idag finns mängder av sätt att ta oss runt på. Flyg, båt, bil, tåg, cykel, helikopter är några exempel. Det äldsta sättet att ta sig runt på – genom vandring – anses dock av många fortfarande vara det bästa sättet att uppleva världen på. Det går kanske inte snabbt, men du är ett med naturen. USA bär på en stor mångfald vad gäller naturen. Du kan hitta tropik, storstadsliv, öken och stränder inom ett och samma land. Genom att vandra kan du uppleva den variation som USA har att erbjuda. 

John Muir-leden

John Muir-leden är strax över 34 mil lång och går genom Sierra Nevada Range. Den har sin början i vackra nationalparken Yosemite och har sitt slut vid Mount Whitney på över 4 000 meters höjd (över havet).

Ska man gå hela leden krävs gedigen förberedelse och god utrustning. Vatten och mat bör inte förglömmas. Många använder sig av Stanley Food Jar för maten (håller maten varm i väldigt lång tid). Att bära vatten är tungt och det finns delade åsikter om hur man gör det bäst. Många använder dock helt vanliga flaskor för ändamålet.

Tar du dig en bit genom leden kommer du att uppleva stora vattenfall, klippor av granit och andra storslagna inslag. Väl värt för den som vandrar mycket.

Nationalparken Arches

Från klipporna, vattenfallen och grönskan i norra USA, ner till öknen i sydliga delstaten Utah. Att vandra genom en öken bjuder på en annan typ av upplevelse än den i exempelvis Yosemite. Här hittar du ikoniska formationer i stenarna som, med viss fantasi, kan likna nästan vad som helst.

I Arches finns många olika vandringsleder. Vissa lämpar sig bra för nybörjare, medan andra mer lockar den erfarna vandraren. Den tuffaste är Devil’s Garden Trail, som med sina 11 km dock bleknar när det kommer till längden i jämförelse med John Muir-leden.

Lycka till och glöm inte att förbereda väl.