Nordpolen

Visst, på den här sajten skriver vi främst om stränder och varma resmål. Känslan som det ger en att befinna sig på jordens nordligaste punkt är dock oslagbar. Det finns många researrangörer som erbjuder detta, och även om det är en ganska dyr resa, är det mycket få som har ångrat att de genomförde den. 

Det är än så länge relativt få människor som varit på jordens nordligaste punkt. Exakt hur man tar sig dit skiljer sig lite åt mellan olika arrangörer, men ofta är det så att man tar sig till en flygbas i närheten för att sedan börja åka skidor till punkten.

Kräver ingen direkt erfarenhet

Tidigare har man nästan fått anta att det krävs god erfarenhet av extrema vinterresor för att ta sig dit på ett säkert sätt. Med de erfarna arrangörer som finns idag är dock detta något man inte behöver oroa sig för. Givetvis bör man vara i god fysisk form, men man behöver inte vara orolig för sin säkerhet. Att välja rätt arrangör är viktigt – kolla gärna upp referenser och omdömen om arrangören och resan på nätet. Om du inte känner fullt förtroende för dem, bör du inte heller boka dem. Flera av arrangörerna anordnar en övningstur i fjällen innan den riktiga resan påbörjas.

Snabbfakta om nordpolen

  • Det är tomtens hem enligt amerikansk tradition. Du som är ”troende” bör kanske besöka https://www.jultrojbutiken.se för att inhandla en jultröja (ifall du nu skulle träffa på honom).
  • Polstjärnan står alltid i zenit över nordpolen.
  • De som anses vara nordpolens första besökare var Robert Peary och Matthew Henson, två forskare från USA, som åkte dit våren 1909. En polarforskare vid namn Frederick Cook har dock hävdat att det i själva verket han som var först, då han åkte dit ett år tidigare. Efter att ha ljugit om att ha bestigit Mount McKinley, USA:s högsta punkt, var hans trovärdighet dock inte särskilt hög.