Nedan följer en lista över de tio fattigaste länderna i världen, från det land som rankas som det tionde fattigaste till det som rankas som det allra fattigaste år 2024.
10. Jemen
Nuvarande internationella dollar: 1 996
Detta land med cirka 35 miljoner invånare, ett av de fattigaste på den Arabiska halvön, har varit indraget i en konflikt sedan slutet av 2014. Konflikten beror på maktkampen mellan den saudistödda regeringen och den rebelliska Houthi-rörelsen. Kriget har krävt över 150 000 liv, krossat ekonomin och förstört viktig infrastruktur. Idag lever över 80% av befolkningen i fattigdom, trots landets oljerikedomar.
9. Madagaskar
Nuvarande internationella dollar: 1 979
Sedan självständigheten från Frankrike 1960 har Madagaskar drabbats av politisk instabilitet, våldsamma kupper och omtvistade val. President Andry Rajoelina, vald 2019, lovade att bekämpa korruption, minska fattigdomen och utveckla ekonomin, men löftena har i stort sett förblivit tomma ord. Med en fattigdomsnivå på 75% och hög inflation står landet inför stora utmaningar.
Covid-19-pandemin och ökade matpriser efter kriget i Ukraina har förvärrat situationen. Dessutom är Madagaskar extremt sårbart för klimatkatastrofer som torka, översvämningar och cykloner, vilka har orsakat förstörelse och fördrivningar.
8. Liberia
Nuvarande internationella dollar: 1 882
Liberia, Afrikas äldsta republik, har länge varit ett av världens fattigaste länder. Förhoppningarna var stora när den tidigare fotbollsstjärnan George Weah blev president 2018. Dock präglades hans tid vid makten av inflation, arbetslöshet och negativ tillväxt. Han förlorade valet 2023 till Joseph Boakai, som nu leder ett land med viss ekonomisk återhämtning. Tillväxten förväntas ligga på 5,3% 2024 och över 6% de kommande åren.
7. Malawi
Nuvarande internationella dollar: 1 712
Malawi, ett av Afrikas minsta länder, är beroende av regnberoende jordbruk och mycket utsatt för väderrelaterade chocker. Trots stabila regeringar sedan självständigheten 1964 är över 70% av befolkningen extremt fattig. Den nuvarande presidenten Lazarus Chakwera har haft svårt att genomföra nödvändiga reformer, och landet brottas med en ekonomisk kris med bränslebrist och hög inflation.
6. Niger
Nuvarande internationella dollar: 1 675
Niger, där 80% av territoriet täcks av Saharaöknen, är hårt drabbat av matosäkerhet och klimatförändringar. Landet har också lidit av våld från terrorgruppen Boko Haram. Efter en positiv ekonomisk utveckling 2022 skedde en militärkupp 2023 som kastade landet tillbaka i osäkerhet.
5. Moçambique
Nuvarande internationella dollar: 1 649
Trots rika naturresurser och strategisk placering är Moçambique fortfarande ett av världens fattigaste länder. Klimatförändringar och politisk instabilitet har hindrat utvecklingen, medan våldsamma attacker i norra delen av landet ytterligare har förvärrat situationen. IMF förutspår dock en ekonomisk tillväxt på över 5% fram till 2025.
4. Demokratiska republiken Kongo (DRK)
Nuvarande internationella dollar: 1 552
DRK har sedan självständigheten 1960 plågats av diktaturer, våld och politisk instabilitet. Omkring 65% av befolkningen lever på mindre än 2,15 dollar per dag, trots landets enorma resurser av kobolt och koppar. Dessa metaller är avgörande för produktionen av elbilar, vilket gör att landet har potential att bli en av Afrikas rikaste ekonomier.
3. Centralafrikanska republiken (CAR)
Nuvarande internationella dollar: 1 123
Trots rikedomar som guld, olja och diamanter är CAR ett av världens fattigaste länder. Landet plågas av konflikter mellan muslimska och kristna grupper, och stora delar av territoriet kontrolleras av milisgrupper. Trots detta har tillväxten ökat något tack vare jordbruket och skogsindustrin.
2. Burundi
Nuvarande internationella dollar: 916
Burundi är ett litet land utan naturresurser, präglat av ett förödande inbördeskrig. Över 80% av befolkningen livnär sig på självhushållsjordbruk, och mindre än 5% har tillgång till el. Trots viss ekonomisk återhämtning är inflationen fortfarande mycket hög, cirka 22%.
1. Sydsudan
Nuvarande internationella dollar: 455
Sydsudan, som blev självständigt 2011, är världens fattigaste land. Trots rika oljereserver har våld, korruption och klimatkatastrofer förvärrat situationen. I år kommer över 60% av befolkningen, cirka 9 miljoner människor, att behöva humanitärt stöd.