Att flytta utomlands

Fler och fler väljer att flytta utomlands, del av året, tillfälligt eller för alltid. Då är det några saker man bör tänka på.

Ett populärt land att bosätta sig i är Thailand som sedan 2011 mer än dubblat antalet svenskar som bosatt sig permanent. Och för att inte tala om USA där det bor över 150.000 svenskar.

Att tänka på vid flytt

Det finns en hel del rättigheter från Försäkringskassan som upphör vid en permanent flytt och därför ska man alltid kontakta dem innan man ger sig av. Det gäller även den som inte flyttar permanent men är borta mer än ett år. Till exempel så har man inte längre rätt till garantipension (gäller land utanför EU/EES, Schweiz och till viss del Kanada) och man måste ha en privat sjukvårdsförsäkring.

Den som äger ett hus eller om man har ett företag i i Sverige måste också betala skatt här vilket kan innebära dubbelbeskattning.

Här följer en lista på saker att tänka på:

  • Pass: det är viktigt att du har giltiga ID-handlingar både när du reser iväg men det måste också vara giltigt när du kommer tillbaka.
  • Visum: vissa länder kräver visum för att du ska kunna resa dit
  • Arbets- och uppehållstillstånd: om du ska arbete i det land du reser till måste du ta reda på om du behöver söka arbetstillstånd innan du kommer dit. Samma sak gäller uppehållstillstånd.
  • Skatteverket: Du behåller ditt medborgarskap men kontakta skatteverket och hör dig för vad som gäller för dig om du är borta mer än ett år respektive mindre än ett år.
  • Försäkringskassan: Ska du vara borta mer än ett år måste du meddela detta till försäkringskassan.
  • Ditt boende: Om du ska hyra ut ditt boende i andra hand måste du få godkännande av hyresvärden eller bostadsrättsföreningen innan du upprättar ett andrahandskontrakt. Tänk på att den som hyr ut sitt hus måste vara extra noga när kontrakt skrivs eftersom den som hyr kan räkna kontraktet som ett förstahandskontrakt.
  • Städa: lämna ditt boende så som du vill att det ska se ut när du kommer tillbaka. Den som bor i Stockholm kan använda sig av se och lägga sin egen tid på att packa.
  • Nätverk: det är alltid bra att kolla upp vad det finns för nätverk för svenskar i det land som man ska åka till. Ett tips är att kolla in nätverket Svenska i Världen som är en förening för svenskar utomlands.