Vilken strand är dyrast att bada och sola på? Många skulle nog inte i först hand tänka på Norge men med höga kostnader på ”nästan allt” ligger faktiskt en strand i Norge på första plats. Samtidigt blir tiden på stranden olika dyr beroende på hur man betalar.
Det är två saker som påverkar hur mycket det kostar att njuta av en strand. Förutsatt att man bortser från eventuellt inträde till stranden så är det första landets valuta i förhållande till svenska kronan. För det andra är det hur betalning sker. Med exempelvis ett gratis kreditkort utan dyra uttagsavgifter hålls priset nere betydligt mer än med dyrare alternativ.
Reseportalen TravelBird har skapat ett eget index som de använder sig av för att mäta hur mycket en ”normal konsumtion” kostar på stränder runt om i världen. I denna kostnad ingår exempelvis en flaska solkräm, lunch, glass och dricka.
Bland de 20 dyraste stränder fanns ett flertal i Sverige. Detta med bland annat Ribersborg i Malmö samt Böda på Öland. Men för att komma till den dyraste stranden var man tvungen att öka till grannlandet i väst.
På de tre första platserna över ”dyrast strand” hamnade nämligen stränder i Norge. Den dyraste stranden var Kristianstad, Vest-Agder med ett index på 568. Det kan jämföras med ett flertal stränder i Indien eller Vietnam med index på kring 120-150.
Även betalmetod avgör
Det detta index däremot inte tar hänsyn till är hur betalning sker. För de som bor i Sverige finns nämligen även en sak till som påverkar kostnaden på den utländska stranden. Det handlar avgifter som uppkommer vid kortbetalning utomlands. Här skiljer det sig relativt mycket.
Bank Norwegians kreditkort är exempelvis gratis och har ingen uttagsavgift, dock en mindre avgift för valutaväxling. Det är därmed många som tecknar detta kort inför resan för att få ta del av reseförsäkringen och ha ett kort som inte skapar allt för stora kostnader under resan.
Ett annat kort som kan nämnas är Coop Mer. Kortet har visserligen varken uttagsavgift eller valutapåslag men kostar istället ca 350 kr per år.
Samtidig finns det kort med riktigt höga avgifter. Bland de med högst kostnad finns American Express med årsavgift på 595kr, uttagsavgift på 4% (minst 25kr) och valutapåslag på 2%.
Ta vara på reskassan
- Växla hemma
I de flesta fall är det billigast att växla i hemlandet. Du minskar även risken för att bli lurad på plats.
- Betala med betal- eller kreditkort
Då ser du i efterhand alla transaktioner innan de betalas. Det är därmed det säkraste sättet att betala utomlands.
- Undvik uttagsavgift och valutapåslag
Att betala med kort kan vara smidigt – och dyrt. Allt beror på vilken kort som används. Det finns kort med både uttagsavgift och valutapåslag. Ett exempel är Re:members kort som är populära, där du får betala 35 kr per kontantuttag samt ett valutapåslag på 1,75%. Samtidigt finns det ett flertal med bättre villkor just på denna punkt.