Baltikum

Något av de baltiska länderna lämpar sig mycket bra för en weekend-resa, eller givetvis en längre vistelse än så, om man så önskar. Länderna är relativt billiga att turista i, samtidigt som det är nära och smidigt att ta sig dit. Många väljer att ta färjan till någon av de tre länderna, framförallt Estland. Att åka färja gör det möjligt att ta med sig bil eller husbil, vilket gör det mycket enkelt att upptäcka landet på egen hand. Tar man med sig bilen och stannar ett tag har man många sevärdheter och städer att upptäcka.

Estland

Estland är det minsta av de baltiska länderna, både när det kommer till Tallinnlandyta och befolkning. Här bor ungefär 1,34 miljoner människor, varav en stor del i Tallinn, som är huvudstad tillika den största staden i landet. Tallinn är ett välbesökt mål för svenskar, och det går färjor regelbundet, och ofta till låga priser, från den svenska östkusten. Till skillnad från lettiska och litauiska härstammar estniskan från den finsk-ugriska språkgrenen, och liknar alltså finska mer än något annat. Förutom Tallinn, finns fler städer värda ett besök. Till exempel:

  • Tartu
  • Pärnu
  • Narva

Estland lämpar sig bra för att åka runt på egen hand med husbil eller husvagn. Faktum är att flera svenska reseföretag, däribland DFDS-Seaway, anordnar resor till och bokning av campingar i Baltikum.

Lettland

RigaPrecis som Estland är Lettland ett av de länder i Europa med störst andel landyta som är täckt av skog (över 50 %). Det lettiska språket hör till den baltoslaviska familjen, i likhet med det litauiska. Lettland är troligtvis mest känt för Riga och de gamla kvarteren, som finns på UNESCOS världsarvslista. Under stora delar av året, framförallt sommaren, är det mycket tätt med stora kulturevenemang. Se till att planera ditt besök för att hinna se något av dessa. Andra städer att besöka, förutom huvudstaden Riga, är till exempel:

  • Sabile
  • Kuldiga
  • Kandava

Litauen

VilniusLitauen är det största landet i regionen – både vad gäller landyta och befolkning, med sina ca tre miljoner invånare. De flesta som åker hit besöker naturligtvis huvudstaden Vilnius, som bland annat är känt för sitt stora slott och byggnaderna omkring. Även de gamla kvarteren i huvudstaden är väl värda ett besök med långa promenader och pauser på ett av de många caféerna som huserar där. Förutom Vilnius, bör dessa städer besökas:

 

  • Kaunas
  • Klaipeda
  • Šiauliai