Betala säkrare på stranden

Årligen går det att läsa i media om personer som blivit lurade på pengar utomlands. Inte sällan är det kortbedrägerier som lätt kunnat undvikits om man tänkt sig för och planerat hur kortet ska användas – och inte användas.

Några av de viktigaste råden är:

  • Ha kontroll på kortet

Ha alltid kortet med dig. Det kanske känns tryggt att ha det liggandes på hotellrummet men eftersom kortuppgifterna lätt kan fotas av kan bedrägeri ske även om själva kortet inte behöver bli stulet. Ha heller aldrig koden och kortet på samma ställe.

  • Ha kontaktuppgifter kring spärr tillgänglig

Lägg in numret till banken i mobilen och skriv upp numret i ett dokument på en digital molntjänst. Därmed kan du snabbt komma åt numret till din bank om kortet behöver spärras.

  • Skydda koden och välj uttagstillfällen

Ta hellre ut pengar i en automat inne på ett köpcentrum istället för utomhus. Det är mindre risk att rån ska ske inomhus. Var även noga med att hålla för så att ingen ser när koden anges på uttagsautomat eller vid köp.

  • Lämna inte ut kortet

Det är fortfarande vanligt att man måste lämna ifrån sig sitt kort vid betalning på restauranger. För att undvika det kan större och etablerade kedjor väljas då dessa ofta har mobila kortterminaler.

Källa: Råden är tagna från https://www.expressen.se/allt-om-resor/sa-anvander-du-kortet-sakert-pa-semestern/. Utöver dessa bör man även tänka på de kostnader som kan uppkomma när betal- och kreditkort används utomlands.

Kostnaderna

Även om inte något bedrägeri sker så finns risken att det dras mer på kortet än vad du från början tänkt dig. Detta på grund av de avgifters om finns när kort används för köp utomlands. Det som kan uppkomma är uttagsavgift samt valutapåslag. Uttagsavgiften är ofta på 1,5-2,5% av uttaget belopp men lägst 20-40 kr. Med tanke på att många gör en del uttag utomlands, för att exempelvis kunna betala kontant på marknader, kan det bli en stor avgift i längden.

Den andra kostnaden är valutapåslaget. Även här kan nivån vara 1,5-2,5% och är på alla köp som sker. Däremot finns då ingen lägsta avgift. Det är relativt vanligt att ett kreditkort tecknas enbart för att användas under en resa. I detta fall bör man även se på årsavgiften. Ska kortet enbart användas ett par veckor varje år blir den totala kostnaden hög med en årsavgift på flera hundra kronor. Exempel på kort som kan passa är Coop Mer (ej uttagsavgift, ej valutapåslag, årsavgift 324kr) eller Bank Norwegian (ej uttagsavgift, valutapåslag, årsavgift 0 kr).

Källa: Dessa råd är delvis tagna från https://www.alltomkreditkort.se/kort/bank-norwegian-kreditkort. Vilket kort som bör prioriteras på resan beror däremot på om många uttag kommer ske, om kortet används enbart på resan eller inte samt hur stort belopp man kommer handla med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *