Livorno

Livorno är en charmig och typisk italiensk stad på västkusten. Här finns möjlighet att gå på marknader, bo på trevliga vandrarhem eller hotell och äta riktigt god mat. Likaså är havet alltid närvarande, vilket inte minst speglar sig i den mat som erbjuds på stadens krogar. Krogarna vid hamnen serverar utsökta pastarätter som innehåller musslor, hummer eller andra frukter från havet.

Livorno har inga internationellt beryktade sevärdheter, så som colusseum i Rom eller det lutande tornet i Pisa. Med detta kommer dock fördelar som att det är mindre exploaterat och att ett mer genuint italienskt stadsliv märks här. För den som tycker om sådant kan det alltså vara värt att ta sig till Livorno istället för att stanna i Pisa eller någon annan stad som i hög grad känns väldigt turistig.

åka till livorno

Lilla Venedig

Ibland kallas Livorno för “lilla Venedig” tack vare sitt kanalnät som finns centralt i staden. Längs med vattnet har både turister och stadsbor sina båtar lagda. En uppsjö av restauranger finns här, där de flesta håller en hög standard. Snabbmatsrestauranger som McDonalds och KFC är det knappast tal om här. På senare tid har man diskuterat att förbjuda vissa typer av snabbmatsrestauranger i riktiga Venedig – i Livorno skulle ett sådant förbud knappast göra någon skillnad eller behövas. Köket är genuint italienskt och en genomgående servicekänsla hos personal finns i samtliga restauranger vi prövat här.

Ta sig hit

Att ta sig till Livorno är enkelt. Staden har goda kommunikationer med resten av Europa och Italien, även om staden inte har någon egen stor och internationell flygplats. Den närmsta större flygplatsen är i Pisa, en annan italiensk pärla som inte ligger mer än en halvtimme bort med bil.

En annan möjlighet är att ta sig hit med bil från Sverige. Åker man genom Centraleuropa bjuds man å vackra vyer vid Alperna. Ett annat alternativ är att åka genom västra Europa och passera norra Tyskland, Belgien och Frankrike.