Tre saker du inte får missa i Split

Split, med sina 180 000 invånare, är Kroatiens näst största stad efter huvudstaden Zagreb. Här har du alltid nära till Medelhavet med allt som det innebär. Staden är kanske inte en av de mest välbesökta städerna för strandliv i Medelhavet, men bland dem som kommer hit är det få som åker hem besvikna. I den här texten berättar vi om vad man kan göra i staden.

Besök Gamla stan

I många av våra poster rekommenderas du att besöka stadens gamla delar. I nästan samtliga städer är detta värt ett besök på grund av den fina atmosfären och historian. Gamla stan i Split är dock väldigt speciell. Den är mycket väl bevarad och har tagits med på UNESCOS världsarvs-lista.

Väl i gamla stan bör du inte missa att besöka Diocletians palats, som är ett atmosfäriskt landmärke från romarnas tid. De snålade inte direkt på bygget, vilket inte minst tydliggörs av att det går att komma in i palatset via båt.

Något som är bra att känna till är att klockorna i katedralen ringer varje heltimme. Dessa låter riktigt högt, så om du är rädd om öronen bör du undvika att gå upp i tornet när de ringer.Åka till Split

Marajan Hill

Det finns en fantastisk utsiktsplats över staden – Marajan Hill. Det är endast en kort promenad bort och bjuder på en hänförande ut sikt. Ta trapporna upp från Riva (fråga gärna någon på vägen om Marjanske skale) och inom ca 10 minuter kommer du att se staden ovanifrån. De ansträngningar som krävdes för att komma upp hit är garanterat glömda inom loppet av någon sekund eller två. Om du vill stanna på det här smultronstället en lite längre stund, finns ett riktigt bra café i närheten.

Marjan Hill Kulle
I bakgrunden syns Marjan Hill

Gå till stranden

På en sida som handlar om resemål nära havet kan vi givetvis inte utelämna detta. Split är alltid nära havet och stränderna är rena och fina med ljusblått vatten. Ett tips är att besöka Bacvice Beach, som är den som ligger närmast centrala Split. Andra fina stränder som är lätt att ta sig till är Zvoncac, Ovcice och Firule.